<- Terug meer

Brouwerij Van Den Bossche

Brouwershuis van de voormalige brouwerij Van den Bossche met smeedijzeren straathekken
Lijneveldstraat 5

De hoekpercelen van de Lijneveldstraat met de huidige Houtenmolenstraat ten oosten van de Dries van Opdorp zijn sinds de 17de eeuw eigendom van de familie Van den Bossche. Petrus Johannes Van den Bossche begon begin 19de eeuw een ambachtelijke brouwerij en maalderij bij de boerderij op deze locatie. Zijn zoon Andreas en vervolgens zijn kleinzoon Livinus zullen de brouwerij verderzetten en uitbreiden tot stoombrouwerij en mouterij in 1887. Op de plaats van het oud woonhuis laat Livinus in 1906 het huidige brouwershuis bouwen, naar verluidt naar ontwerp van architect Clement Sterck die in dezelfde periode het gemeentehuis van Opdorp realiseerde. De brouwerij werd stopgezet circa 1950 doch de imposante gebouwen met schoorsteen werden slechts in de jaren 1990 wegens instortingsgevaar gesloopt.

Heden rest enkel het imposante brouwershuis, mooi ingeplant achter een voortuintje en sierlijk gesmeed ijzeren hek met voetgangershek tussen gietijzeren zuiltjes. Een gelijkaardig breed hek met ingewerkte huisnaam “Brouwerij Van den Bossche”, de vroegere toegang tot de brouwerijgebouwen, bleef behouden links van het huis.

Het brouwershuis is een statig herenhuis in neoclassicistische bak- en hardsteenarchitectuur met dubbelhuisopstand, vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak , met een 1906-gedateerd gevelsteentje in het hoofdgestel. Zoals meestal is enkel de straatgevel rijkelijk uitgewerkt. Opmerkelijk is hier het kleurrijk materiaalgebruik. Een breukstenen plint, arduinen kordons, speklagen van lichte baksteen en een hoofdgestel met houten kroonlijst met dropmotief op arduinen consoles markeren de gevel horizontaal. De middentravee werd uitgewerkt als risaliet met rondboogdeur en bekronend gebombeerd fraai ijzeren balkon op arduinen voluutconsoles. De rondboogdeur is gevat in een geblokte arduinen omlijsting met imposten en sluitsteen en behield de originele vleugeldeur met beglaasde panelen met fraaie gesmeed ijzeren vulling. Ook de rechthoekige vensters onder geblokte ontlastingsbogen en arduinen druiplijsten op consoles, behielden hun oorspronkelijk houtwerk.

(bron : website van “Het Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed”)