<- Terug meer

Kasteel van Opdorp

Het kasteel is ook te zien in de Vlaamse televisieserie "Stille Waters" (2001).  In deze serie is het kasteel een psychiatrische inrichting te "Rooiendijk".  Er werd gefilmd in de tuinen, de inkomhal en traphal.  Deze locatie bevindt zich op 4 km van de Schelde en "Ter Haven" (Mariekerke en Sint-Amands).

De eerste gekende bewoner was Jan van Marselaer ca. 1572. Via Rutgeer van Marselaer belandt het kasteel in de tweede helft van de zeventiende eeuw in handen van diens petekind en erfgenaam Philippe van de Werve.

Het kasteel van weleer ziet er nog helemaal anders uit dan nu het geval is. Ook de toegang tot het kasteel lag op een andere plaats dan nu. Dankzij Antonius Sanderus (1586-1664) en zijn 'Flandria Illustrata" uit 1641-1644 
Afbeelding uit het landboek van Opdorp uit 1694Omstreeks 1734 koopt Maximiliaan Carolus Puteanus de Barnelrode het kasteel en tot 1798 blijft het in handen van zijn familie. Via Maximilianus Franciscus Niesse en de familie Limnander belanden we in 1824 bij de familie de Nieulant et de Pottelberghe.  Het kasteel te Opdorp kwam immers in het bezit van burggraaf Desiré Hubert Joannes de Nieulant et de Pottelberghe.  Deze familie raakte door een huwelijk in 1890, verwant met de familie d'Udekem d'Acoz

Gedurende al de jaren dat het kasteel er staat, kent het weinig vaste bewoners. Voor de rijke heren zijn het kasteel en bijhorende domein  hoofdzakelijk een buitenverblijf waar ze sporadisch verblijven. In het "landboek" van Opdorp uit 1694 vinden we een tweede afbeelding van het kasteel zoals het er voor 1850 uitziet. Het bevindt zich op de hoek van de Damstraat en Vekenstraat.

Omstreeks 1850 verdwijnt het oude kasteel. Burggraaf de Nieulant et de Pottelsberghe laat een nieuw kasteel bouwen en komt er met zijn gezin wonen. Pas in 1923 verdwijnt ook de familie van baron Paul d'Udekem d'Acoz en Madeleine de Nieulant et de Pottelsberghe uit Opdorp.

In 1924 verliest het kasteel zijn puntdak na een brand om tot op heden met "plat dak" verder te bestaan. Nadien volgen E.H. Maurice "Abbé" Poulet, Frederik "Fritz" Segers, Mevr. Emma Maria van Wickeren en René François Joseph Philomene van Roy als eigenaars.

In 1948 doet de Congregatie van de Priesters van het H. Hart haar intrede. Zij maakt van kasteel en domein "het Jongenstehuis". In 1978 wordt het "Jongenstehuis Prins Albert" omgevormd tot "vzw M. P. I. Capelderij".

In juli 1985 vond de heemkundige kring van Buggenhout, "Ter Palen", hier onderdak. Zij bouwden  een heemkundig museum uit, in een 250 m2 tentoonstelling verdeeld over 5 zalen. Deze gaat over de evolutie van Buggenhout en het dagelijks leven van onze voorouders in gebruiksvoorwerpen, werktuigen, foto’s, reconstructies en maquettes. De toegang is gratis. Het museum is ook elke laatste zondag van maart tot oktober open en dit van 14u tot 17u. Zeker een aanrader !

 

 

 

De achterzijde van het kasteel

Ijskelder van het kasteel te Opdorp

 

 

De ruïnes van de ijskelder

Werd herbouwd in 2017
De voorkant

Enkel een ornament uit 1885 in de zijgevel verwijst naar het verleden. Het bevat de wapens van de families de Nieulant en de Pottelberghe.