<- Terug meer

Met de fiets langs Schelde, Dender en Rupel

De Ros Beiaardroute (50 km) 
toeristische fietsroute

Hoe bereiken

Plan vergrotenU kan de route starten ter hoogte van het arboretum in Buggenhoutbos (aangeduid  met de letter A)  Van op de Dries rijd je langs : de Veldstraat,Stenenmolenstraat en Boksheide. Op het einde van de Boksheide draai je naar rechts de Handelstraat in. Aan je linkerzijde heb je nu de spoorweg.   Na een 50 meter neem je de voetgangerstunnel. Let op voor het verkeer en steek de baan over en volg 100 meter naar links. Dan draai  je rechts de Eikendreef in. In de verte zie je nu reeds het bos.

Korte beschrijving

Het arboretum

Bevindt zich in Buggenhout bosFietsen door Bugggenhout Bos

Leerboeken en folders zijn te bekomen bij Natuurpunt

 

 

De boskapel

Werd in 1505 opgericht door Jacoba van Heffens, ter nagedachtenis van haar man, die in 1504 tijdens een everzwijnenjacht verongelukte.  Binnenin bevindt zich de grafsteen van de ongelukkige Jan De Rijcke.

Baasrode dorp

Een dorp aan de Schelde met de Sint-Ursmaruskerk daterend uit 1677.  Een informatiebord toont u er de utgestippelde wandelingen doorheen de Vlassenbroekse polder

De kramp

Van op de Scheldedijk hebben we een prachtig uitzicht op de kramp.  Het is een bocht van 180 graden in de Schelde.  In het binnenland ligt het prachtige natuurgebeid van de Vlassenbroekse polder die ruim 287 ha groot is.  Ook hier kan u prachtige wandelingen maken, maar u start best ter hoogte van het kerkje.

Vlassenbroek

Het kerkje van Vlassenbroek dateert uit de 11de eeuw. Het is opgetrokken in gotische stijl op de grondvesten van een Romeinse uitkijktoren.  Rondom dit Sint-Gertrudiskerkje hebben enkele kunstenaars zich gevestigd.  In de zomer organiseert Natuurpunt er een openluchttentoonstelling.

Frans Courtens (schilder)

Deze impressionistische kunstschilder(1854-1943) stichtte de "Dendermondse Schilderschool" . Hij werd door Albert I in de adelstand verheven.

Justitiepalies Dendermonde

Het werd opgericht in 1920. Op de torenspits troont het Ros Beiaard met de Vier Heemskinderen

Dendermonde grote markt en stadhuis

Het stadhuis, de vroegere lakenhalle (1337) kreeg later een belfort toren met 49 klokken.

Vleeshuismuseum

 De gotische halle uit 1460 herbergt het oudheidkundig museum

Het oude sas

Van bron tot de monding in Dendermonde heeft de Dender  een verval van 80 meter en is de snelst stromende rivier van Vlaanderen.  Vandaar de vele sluizen of "sassen" die op het traject zijn gebouwd.

Denderbelle

De Sint-Martinuskerk werd gedeeltelijk herbouwd in 1776.  Het koor daarentegen werd bewaard en dateert van 1539.

Oude kasteeldomein

De woonplaats van de heren van Wieze werd in 1557 verbouwd. Het was via een rechte dreef met de kerk verbonden. Het park heeft een oppervlakte van 12 ha, maar enkel de westelijke hoekgevel, de ijskelder de oranjerie en de conciŽrgewoning herinneren aan een groots verleden.

Het neerhof

Wordt reeds vermeld in 1350 en was ook eigendom van de Heren van Wieze.  Sinds 1981 is het een beschermd monument.

Wieze

Het Wiezeplein telt verschillende opmerkelijke gebouwen waaronder de Sint-Salvatorkerk, herberg "de Oude Ster" (16de eeuw), "Bierkelder" (1750). 't Oud Gemeentehuis (1783). Het zijn allemaal beschermde gebouwen sinds 1981

Station van Baardegem op de Leirekensroute

Van 1878 tot 1958 reed hier de trein "Leireken" die de verbinding tussen Aalst en Londerzeel verzorgde.  Nu is deze lijn een druk bereden fietsroute.

Terug in Buggenhoutbos