Producten assortiment verkooppunt Buggenhout

Wereldwinkel Buggenhout is toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens. Ruime parking Oxfam Solidariteit steunt de eisen van het Financieel Actie Netwerk
De officiële website van Oxfam Wereldwinkels
Actueel  
Wat ? : Oxfam-Wereldwinkels is een eerlijke handelsorganisatie. Ze sensibiliseert het Vlaamse publiek rond de onrechtvaardigheid in de wereld, vooral dan op het vlak van handel.  Ze lobbyt bij overheden en bedrijven om iets aan die onrechtvaardigheid te doen. En ze biedt de  consumenten een concreet alternatief: producten van eerlijke handel.
Die doelstellingen realiseert Oxfam-Wereldwinkels via twee kanalen: het netwerk van 200 plaatselijke wereldwinkels en de eigen handelsorganisatie Oxfam Fairtrade.
Waar ? : 

Klaverveld 2;  9255 Buggenhout,  in het JOC
Met ruime parking en toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens.

Wanneer ? :  Zaterdag van 9u tot 17u.

 Donderdagvoormiddag van 9u tot 13u.

Producten : De producten van Oxfam Wereldwinkels Klik hier voor ons ASSORTIMENT

Koffie, thee, fruitsappen, wijnen,  honing, noten, pure  chocolade, speculoos , peperkoek met honing en rietsuiker, honingsnoepjes, zout en paprika chips, ...

Artisanaat : Kralen, armbandjes, speelgoedjes, poppetjes, postkaarten, sjaaltjes, dromenvanger, ....

ook bio produkten: o.a. honing verzameld op 2000 m hoogte in de Andes

Wij maken ook geschenkpakketten en relatiegeschenken op bestelling.

zie ook op de website van ofxam wereldwinkel  www.oww.be

Ingrediënten vindt je hier bij  producten
Waarom ? Voor de ondersteuning van eerlijke handel
Wie ? Wie werkt er mee in de Oxfam-Wereldwinkels?

In de 200 plaatselijke wereldwinkels werken haast uitsluitend vrijwilligers. In totaal engageren zich zo’n 6.500 vrijwilligers om de plaatselijke wereldwinkel open te houden, met een stand op de markt te staan, in een school les over eerlijke handel te geven, een petitieactie op straat te voeren, … Allemaal mensen die een deel van hun vrije tijd aan de wereldwinkelwerking besteden. Wie zich herkent in de uitgangspunten van Oxfam-Wereldwinkels, is welkom. Hoeft het gezegd dat de wereldwinkeliers een bonte, heterogene groep vormen?
Contact : Leen Cockx
0473/ 52 88 22
email : weldra beschikbaar

Wat verkoopt een Oxfam-Wereldwinkel?

In elke wereldwinkel vind je vier soorten producten:
1) Producten van eerlijke handel
Daartoe behoren zowel voedingsproducten en dranken als handnijverheidsproducten zoals sieraden, textiel, speelgoed, muziekinstrumenten, interieurartikelen, glas, riet, …
2) Solidariteitsproducten
Niet het product is het belangrijkste. Wel wat er gebeurt met de winst uit de verkoop. De meeste organisaties verkopen solidariteitsproducten om hun werking te ondersteunen. Bekende voorbeelden: de T-shirts van Greenpeace, de kaarsen van Amnesty International, de kalenders van 11.11.11, de solidariteitsagenda’s van Solidariteitsfonds.
3) Informatie- en cultuurdragers
Voorbeelden: derdewereldliteratuur, cd's met wereldmuziek, boeken over allerlei maatschappelijke thema's, tijdschriften, brochures, folders, informatieve spelen, ...
4) Producten van maatschappelijk belang
Voorbeelden: kringlooppapier, ongebleekte koffiefilters, producten die “op aantoonbare en directe wijze een effectieve bijdrage leveren op het maatschappelijk relevante terrein van duurzame ontwikkeling”.

Wat is eerlijke handel?

Volgens de International Federation for Alternative Trade is eerlijke handel “een handelsrelatie, gebaseerd op dialoog, transparantie en wederzijds respect”.

Eerlijke handel steunt kleine of middelgrote producentengroepen in het Zuiden in hun strijd voor een leefbaar bestaan. Dankzij eerlijke handel kunnen deze groepen hun toekomst in eigen handen nemen. Door betere handelsvoorwaarden te creëren, draagt eerlijke handel bij tot duurzame ontwikkeling.
Het voornaamste kenmerk van eerlijke handel is een eerlijke prijs. Een eerlijke prijs is meestal hoger dan de gangbare marktprijs. Hij garandeert de producenten een waardig inkomen, zodat ze kunnen investeren in betere landbouwtechnieken, productontwikkeling, training en opleiding, gezondheidszorg, huisvesting, infrastructuur, de uitbouw van hun organisatie - kortom in betere leef- en werkomstandigheden.
Organisaties als Oxfam-Wereldwinkels willen de internationale handel eerlijker maken. Ze voeren campagnes voor veranderingen in de handelsregels en in de praktijken van de ‘gewone’ internationale handel. 

Wat is een eerlijke prijs?

Een eerlijke prijs is een prijs die Oxfam-Wereldwinkels en de producenten samen hebben afgesproken en die rekening houdt met de aard van het werk, de geleverde prestaties en de koopkracht van de boer. Minder dan deze minimumprijs betalen we nooit!
Een voorbeeld: koffie. Onze minimumprijs is 126 dollarcent per pond koffie. Begin 2004
betaalden de ‘gewone’ koffiehandelaars amper 50 dollarcent. Anders gezegd: Oxfam-Wereldwinkels betaalt de koffieboeren het dubbele van Douwe Egberts & Co!
 

Wat is Oxfam Fairtrade?

Oxfam Fairtrade cvba is de handelsorganisatie van Oxfam-Wereldwinkels vzw. Ze zorgt voor de aankoop van voedingsproducten bij producentengroepen in het Zuiden aan de voorwaarden van de eerlijke handel. Voor de verkoop van deze producten gebruikt Oxfam Fairtrade verschillende kanalen. Het voornaamste zijn de wereldwinkels in Vlaanderen én Wallonië. Enkele producten worden verdeeld aan wereldwinkels in andere Europese landen. Steeds meer producten vinden een afnemer in het ‘gewone’ circuit (supermarkten).

Wat is de relatie tussen Oxfam Fairtrade en Oxfam-Wereldwinkels?

Lange tijd waren Oxfam Fairtrade cvba en Oxfam-Wereldwinkels vzw één organisatie. Sinds 1 september 2003 werken beide organisaties vrij autonoom. De ontwikkeling en de ondersteuning van het netwerk van wereldwinkels en van de vrijwilligersbeweging in al haar facetten (politiek, educatief, verkoopmatig) is de taak van Oxfam-Wereldwinkels. De groothandel in voedingsproducten van eerlijke handel is de taak van Oxfam Fairtrade. Oxfam Fairtrade koopt enkel producten van producentengroepen die zijn goedgekeurd (en worden opgevolgd) door Oxfam-Wereldwinkels. De vzw is meerderheidsaandeelhouder van de cvba.


Oxfam-Wereldwinkels doet echter meer dan een eerlijke prijs betalen.
- We engageren ons voor langere tijd. Zo zijn onze producenten verzekerd van een minimale afzet en kunnen ze plannen op langere termijn. We laten hen niet in de steek omdat we elders dezelfde producten plots goedkoper kunnen kopen. We spelen hen niet tegen elkaar uit.
- We plaatsen onze bestelling één jaar op voorhand. We wachten dus niet om grote hoeveelheden aan te kopen tot de marktprijs het laagst is.
- We geven onze producenten graag een voorschot. Zo blijven ze uit de handen van geld- en kredietwoekeraars. Producenten kunnen ook een ‘zachte’ lening krijgen die ze terugbetalen onder de vorm van producten.
- We ondersteunen producenten met vormingsprogramma's, investeringskredieten, advies en begeleiding op maat